a3-citat_the-first-monday-in-may_01

THE FIRST MONDAY IN MAY

Modedokumentar om en af modeverdenens største begivenheder.

Premiere d. 8. december 2016

 

Er mode kunst? Eller er tøj, sko og smykker bare noget, vi forbruger? De spørgsmål stiller dokumentarfilmen ’The First Monday in May’, der handler om, hvordan mode og kunst forenes hos The Metropolitan Museum of Art i New York. Filmens instruktør, Andrew Rossi, undersøger i dette portræt, hvordan kostumer og kunst i særlig grad mødes til en af modeindustriens vigtigste begivenheder: ”The Met Gala, som hvert år afholdes af museet.

 

I filmen følger vi kurator for kostumeinstituttet, Andrew Bolton, i udarbejdelsen af museets modeudstilling ”China: Through The Looking Glass” fra 2015. Udstillingen er et samarbejde mellem Kostumeinstituttet og Afdelingen for asiatisk kunst på museet, og fremviser vestlig kinesisk-inspireret avantgarde mode side om side med traditionelle kinesiske artefakter, malerier, kostumer mm. Udfordringen for Bolton er, at ”China: Through the Looking Glass” skal forsøge at slå succesen fra Boltons tidligere udstilling: ”Alexander McQueen: Savage Beauty”, der blev en af museets største kunstneriske og kommercielle succeser i 2011.

 

Boltons nye udstilling åbnes til den berømte galla, hvor ”alle som er noget” inden for mode, design, film og musik, er inviteret. Gallaen afholdes hvert år den første mandag i maj som fundraising til Kostumeinstituttet, og åbner instituttets årlige udstilling. Gallaens bestyrelsesformand, Anna Wintour, er en prominent del af planlægningen af alle aspekter ved festen.

 

Vi følger både Bolton og Wintour i planlægningen af henholdsvis udstillingen og gallaen, hvor enhver detalje er arrangeret til perfektion og intet er overladt til tilfældighederne. Alt skal være perfekt, når gæstelisten er fyldt med nogle af verdens største og mest indflydelsesrige stjerner såsom Rihanna, Kanye West og George Clooney.

 

Undervejs i filmen interviewer Rossi flere prominente mode- og filmfolk, der deltager i debatten, om hvorvidt mode kan eller bør være kunst. Heriblandt opleves den australske filminstruktør Baz Luhrmann (bl.a. kendt for ’Moulin Rouge!’ og aktuel med serien ’The Get Down’), som er med som kreativ konsulent for gallaen. Derudover interviewes også designere som John Galliano, Jean-Paul Gaultier, Guo Pei og Karl Lagerfeld. Også museets administrerende direktør Thomas P. Campbell og Kostumeinstituttets forhenværende ledende kurator Harold Koda fortæller om forholdet mellem mode som kunst og mode som handelsvarer.

 

Fakta om filmen:

Produktionsland: USA

Produktionsår: 2016

Længde: 90 min.

 

a3-citat_the-first-monday-in-may_01

Omtale af filmen:

Costume

ELLE (Konkurrencen er afsluttet)

Eurowoman

Magasinet IN

Fashion Forum

 

Trailer: